mix naar
eigen zin.
GENTSE VLAAI BLIJFT EEN TIJDLOZE KLASSIEKER

Oeroud streekproduct uit de zestiende eeuw.

Ons Belgen moet je niets meer leren over taart en gebak. Een van de oudste taarten is wellicht de vlaai. Het Gentse vlaaigebak staat gekend als een echt streekproduct, met recepturen die variëren per stadsdeel, en was al een populair gerecht in de 16e eeuw. Toen verschenen ze op tafel bij feestelijke gelegenheden. De Gentse vlaai reisde zelfs de wereld rond in een aantal bekende schilderwerken van Bruegel. Het recept mag dan wel oeroud zijn, de smaak is nog steeds een schot in de roos en de hedendaagse bereidingstoepassingen zijn legio. De afgebeelde boerenbruiloft is een schilderij uit 1567 of 1568 door de Brabantse renaissanceschilder Pieter Bruegel de Oude.
© WIKIPEDIA

KEUKENINSPIRATIE

ZONDER BODEM.

MENGEN OP NOSTALGISCHE WIJZE
Zin om armspieren te kweken zoals vroeger?

Wil je nostalgisch terugkeren naar de tijd dat vlaai roeren nog een uiterst intensieve keukentaak was? En zelf beleven waarom we, naast het reeds verkruimelen van alle ingrediënten, de Gentse vlaai eenvoudiger maakten om te bereiden? Vergeet dan even de bovenstaande bereidingsinstructies van het klassieke vlaaigebak, zoals ook vermeld op de verpakking, maar meng de bakpoeder met koud water in een pot. Warm het mengsel met een garde al roerend tot het kookpunt. Roer goed op de bodem om aanbranden te vermijden. Nadien nog één minuut roeren van het fornuis. Zelfde smaak en textuur zijn gegarandeerd. Giet de bereiding nadien in een ovenkom en volg de standaard bakinstructies voor een vlaaigebak. Vergeet de kookpot niet uit te lepelen. Of kies je liever voor warme vlaaipudding of smeerbare vlaaipasta? Lees dan hieronder verder.

VLAAIPUDDING


Warm opdienen.


Je bracht inmiddels de bakmix via het fornuis aan de kook? Je vergat niet om nadien nog één minuut verder te roeren op jouw aanrecht? Schep de vlaai in glazen kommetjes, bestrooi indien gewenst met chocoladesnippers of amandelschilfers en geniet warm van deze stevige vlaaipudding.

VLAAIPASTA


Koud smeren.


Mengen op nostalgische wijze levert jou eveneens een unieke en smakelijke smeerpasta op. Laat de massa ongebakken twee uren opstijven in de frigo. Strijk de bereiding nadien op al jouw favoriete comfort food. Smaakt lekker tussen biscuitkoekjes en soezen of op een pannenkoek.

Beluister onze
handleiding.

INSTRUCTIES IN HET GENTSE DIALECT
Draai jouw volumeknop open en bak op het ritme van deze Gentse klassiekers. Gratis op Spotify


© 1920-2024 FLAN DE GAND. Traditional flan dessert from Ghent artisanally manufactured with Belgian gingerbread and speculoos. With the support and cooperation of the city of Ghent. Flan de Gand is a registered European trademark. Produced in Belgium by GEEQO B.V, Hubert Frère-Orbanlaan 484, 9000 Ghent. Supervised by the Belgian Federal Agency for the Safety of the Food Chain. Member of Unizo, Bakers Flanders, Gentmade and the Ghent culinary council committee. Disclaimer and privacy policy.