Ons Belgen moet je niets meer leren over taart en gebak. Een van de oudste taarten is wellicht de vlaai. Het Gentse vlaaigebak staat gekend als een echt streekproduct, met recepturen die variëren per stadsdeel, en was al een populair gerecht in de 16e eeuw. Toen verschenen ze op tafel bij feestelijke gelegenheden. De Gentse vlaai reisde zelfs de wereld rond in een aantal bekende schilderwerken van Bruegel. Het recept mag dan wel oeroud zijn, de smaak is nog steeds een schot in de roos en de hedendaagse bereidingstoepassingen zijn legio. De afgebeelde boerenbruiloft is een schilderij uit 1567 of 1568 door de Brabantse renaissanceschilder Pieter Bruegel de Oude.© WIKIPEDIA
Giet de bakmix in een mengkom. Voeg 500 ml kokend water toe. Meng gedurende één minuut kort met een garde of lepel. Laat vijf minuten trekken. Meng goed na met een garde (één minuut) of blender (enkele seconden) tot wanneer de meeste brokjes verdwenen zijn. Boter een ronde aluminium of stenen bakschaal (Ø 20 cm x 5 cm) goed in alvorens de bereiding in te gieten. Bak gedurende 30-35 minuten in een voorverwarmde elektrische- (200°C) of heteluchtoven (180°C).
Heb je zin in vlaai maar geen bakoven in de buurt? Volg de bereidingsinstructies op de verpakking, maar plaats het bakmengsel nadien in de microgolfoven. Zorg wel voor een resistente of porseleinen kom en giet de bereiding niet te dicht tegen de rand, zodat de vlaai kan opkomen tijdens de verhitting. Warm de mix gedurende tien minuten op 300 Watt. Niet schrikken mocht het mengsel nog wat vloeibaar zijn vanbinnen. Dit stijft verder op naarmate de vlaai afkoelt.
Zin om jouw favoriete ijs of gebak te overgieten met een coulis van Gentse vlaai? Dat is heel simpel. Je volgt de bereidingsinstructies van de verpakking, maar plaatst het mengsel direct in de frigo zonder bakken. Na één overnachting levert jou dit een smeuïge en smaakvolle vlaaicoulis op die je kan overgieten op jouw dessert. Verras jouw gasten en geniet dubbel van een welverdiende smaakbom. Je kan deze coulis ook perfect maken met een restje van de bereiding.
Wil je nostalgisch terugkeren naar de tijd dat vlaai roeren nog een uiterst intensieve keukentaak was? En zelf beleven waarom we, naast het reeds verkruimelen van alle ingrediënten, de Gentse vlaai eenvoudiger maakten om te bereiden? Vergeet dan even de bovenstaande bereidingsinstructies van het klassieke vlaaigebak, zoals ook vermeld op de verpakking, maar meng de bakpoeder met koud water in een pot. Warm het mengsel met een garde al roerend tot het kookpunt. Roer goed op de bodem om aanbranden te vermijden. Nadien nog één minuut roeren van het fornuis. Zelfde smaak en textuur zijn gegarandeerd. Giet de bereiding nadien in een ovenkom en volg de standaard bakinstructies voor een vlaaigebak. Vergeet de kookpot niet uit te lepelen. Of kies je liever voor warme vlaaipudding of smeerbare vlaaipasta? Lees dan hieronder verder.
Je bracht inmiddels de bakmix via het fornuis aan de kook? Je vergat niet om nadien nog één minuut verder te roeren op jouw aanrecht? Schep de vlaai in glazen kommetjes, bestrooi indien gewenst met chocoladesnippers of amandelschilfers en geniet warm van deze stevige vlaaipudding.
Mengen op nostalgische wijze levert jou eveneens een unieke en smakelijke smeerpasta op. Laat de massa ongebakken twee uren opstijven in de frigo. Strijk de bereiding nadien op al jouw favoriete comfort food. Smaakt lekker tussen biscuitkoekjes en soezen of op een pannenkoek.